Ziemia Siedlecka posiada duże bogactwo produktów lokalnych i tradycyjnych o czym przekonaliśmy się podczas zorganizowanego przez LGD Ziemi Siedleckiej konkursu kulinarnego pn. „Smaki Ziemi Siedleckiej”. W czasie konkursu oceniane było aż 20 potraw w trzech kategoriach – najlepsze danie główne, najlepsza zupa i najlepszy deser.
W kategorii Najlepsza Zupa:
I miejsce – Barszcz szary – „Jasionkowa jucha” – Koło Gospodyń Wiejskich w Jasionce
II miejsce – Zupa leśna babci Misi – Maria Zychowicz
III miejsce – Zupa dyniowa z grzankami i pestkami dyni – Koło Gospodyń Wiejskich „Domanice i Okolice” w Domanicach
W kategorii Najlepsze Danie Główne:
I miejsce – Kotlety chlebowe w sosie z suszonych grzybów – Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Krzesku
II miejsce – Jesienny kurczak – Koło Gospodyń Wiejskich „Dwórki Heleny” w Helenowie
III miejsce – Podlasiaki – Koło Gospodyń Wiejskich „Chojraczki” w Choi
W kategorii Najlepszy Deser:
I miejsce – Kisiel owsiany – Koło Gospodyń Wiejskich Babki i Pierniki w Chromnej
II miejsce – Jeżowe przysmaki – Koło Gospodyń Wiejskich w Strzale
III miejsce – Ciasto szpinakowe – Koło Gospodyń Wiejskich w Krzymoszach
Wszystkim uczestnikom Konkursu serdecznie dziękujemy i gratulujemy zwycięzcom.
Po konkursie odbyło się seminarium pn. „Lokalne Atrakcje Kulinarne”. Poruszano na nim między innymi tematy: Rola produktów lokalnych i tradycyjnych dla rozwoju lokalnej przedsiębiorczości – Cezary Nowek – Prezes LGD Razem dla Radomki, Tradycje kulinarne Ziemi Siedleckiej. Strategia od pola do stołu – Małgorzata Borkowska – współtwórca Szlaku Kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka, Rola idei „zero waste” w promocji atrakcji kulinarnych obszaru działania Lokalnej Grupy Działania Ziemi Siedleckiej – dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek - Prezes Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej, Moda na podróże w stylu „slow road” oraz kuchnię „slow food” – Barbara Tekieli – ekspert do spraw promocji turystyki.
Seminarium uświetnił występ artystyczny Koła Gospodyń Wiejskich „Domanice i okolice”.
Podczas Seminarium odbyła się również wystawa produktów lokalnych w której uczestniczyli lokalni wytwórcy, przedsiębiorcy: Sery z brzozowego lasu Wiolety Nowosielskiej; Sery znad Liwca Gospodarstwo Agroturystyczne Marianna Rowicka; „Miodella” - Maciej Grochowski; Fundacja Mazowiecka Micha Szlachecka; Vera Soll Fabryka Soli Ziołowej Patrycja Domaracka; Dwór Mościbrody; Pracowania Cukiernicza Wszystkiego Dobrego – Weronika Lorentowicz oraz LGD „Razem dla Radomki z produktami lokalny i tradycyjnymi z ich obszaru.
Wszystko to odbyło się w ramach projektu współpracy „Lokalne Atrakcje Kulinarne”, realizowanego przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Siedleckiej w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” oraz partnerem ze Słowacji.