Ziemia Siedlecka posiada duże bogactwo produktów lokalnych i tradycyjnych o czym przekonaliśmy się podczas zorganizowanego przez LGD Ziemi Siedleckiej konkursu kulinarnego pn. „Smaki Ziemi Siedleckiej”. W czasie konkursu oceniane było aż 20 potraw w trzech kategoriach – najlepsze danie główne, najlepsza zupa i najlepszy deser.

 

 
W kategorii Najlepsza Zupa:

I miejsce – Barszcz szary – „Jasionkowa jucha” – Koło Gospodyń Wiejskich w Jasionce

II miejsce – Zupa leśna babci Misi – Maria Zychowicz

III miejsce – Zupa dyniowa z grzankami i pestkami dyni – Koło Gospodyń Wiejskich „Domanice i Okolice” w Domanicach


 

W kategorii Najlepsze Danie Główne:

I miejsce – Kotlety chlebowe w sosie z suszonych grzybów – Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Krzesku

II miejsce – Jesienny kurczak – Koło Gospodyń Wiejskich „Dwórki Heleny” w Helenowie

III miejsce – Podlasiaki – Koło Gospodyń Wiejskich „Chojraczki” w Choi


 

W kategorii Najlepszy Deser:

I miejsce – Kisiel owsiany – Koło Gospodyń Wiejskich Babki i Pierniki w Chromnej

II miejsce – Jeżowe przysmaki – Koło Gospodyń Wiejskich w Strzale

III miejsce – Ciasto szpinakowe – Koło Gospodyń Wiejskich w Krzymoszach


 
Wszystkim uczestnikom Konkursu serdecznie dziękujemy i gratulujemy zwycięzcom.


Po konkursie odbyło się seminarium pn. „Lokalne Atrakcje Kulinarne”. Poruszano na nim między innymi tematy: Rola produktów lokalnych i tradycyjnych dla rozwoju lokalnej przedsiębiorczości – Cezary Nowek – Prezes LGD Razem dla Radomki, Tradycje kulinarne Ziemi Siedleckiej. Strategia od pola do stołu – Małgorzata Borkowska – współtwórca Szlaku Kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka, Rola idei „zero waste” w promocji atrakcji kulinarnych obszaru działania Lokalnej Grupy Działania Ziemi Siedleckiej – dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek - Prezes Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej, Moda na podróże w stylu „slow road” oraz kuchnię „slow food” – Barbara Tekieli – ekspert do spraw promocji turystyki.                      


                                                                                                                         

Seminarium uświetnił występ artystyczny Koła Gospodyń Wiejskich „Domanice i okolice”.


Podczas Seminarium odbyła się również wystawa produktów lokalnych w której uczestniczyli lokalni wytwórcy, przedsiębiorcy: Sery z brzozowego lasu Wiolety Nowosielskiej; Sery znad Liwca Gospodarstwo Agroturystyczne Marianna Rowicka; „Miodella” - Maciej Grochowski; Fundacja Mazowiecka Micha Szlachecka; Vera Soll Fabryka Soli Ziołowej Patrycja Domaracka; Dwór Mościbrody; Pracowania Cukiernicza Wszystkiego Dobrego – Weronika Lorentowicz oraz LGD „Razem dla Radomki z produktami lokalny i tradycyjnymi z ich obszaru.       

                      


                                                                                                    

Wszystko to odbyło się w ramach projektu współpracy „Lokalne Atrakcje Kulinarne”, realizowanego przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Siedleckiej w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” oraz partnerem ze Słowacji.