„Niniejsza publikacja jest efektem współpracy pod nazwą Lokalne Atrakcje Kulinarne – projektu, który Lokalna Grupa Działania Ziemi Siedleckiej realizowała w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” oraz partnerem ze Słowacji Laboreckého občianskeho združenia Nová Alternatívar.
W ramach projektu odbyły się spotkania warsztatowe, konkurs kulinarny oraz konferencja z udziałem kilkunastu Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania LGD Ziemi Siedleckiej i przedsiębiorców. Była to też okazja do opowieści o osobliwościach kulinarnych i tradycjach oraz zwyczajach, które stanowią o wyjątkowości danego miejsca i są jego wyróżnikiem.
Prezentujemy receptury sprawdzonych tradycyjnych dań. Są to przepisy o różnym stopniu trudności – na potrawy tradycyjne, zarówno proste, jak i wykwintne, serwowane przy okazji świąt i spotkań rodzinnych, niejednokrotnie okraszone niezwykłą opowieścią. Wiele z nich zyskało drugie życie. Niektóre prezentowane są w nowej odsłonie, gdyż autorzy przepisów kultywują modę na slow food, wracającą do łask kuchnię witariańską i zero waste.
Drugą część broszury stanowi prezentacja firm – producentów oraz wy twórców produktów i usług najwyższej jakości. Są one wizytówką regionu objętego działaniem Lokalnej Grupy Działania Ziemi Siedleckiej. W kilku przypadkach są to firmy rodzinne, kultywujące tradycje swoich przodków oraz działające z poszanowaniem środowiska naturalnego. Wszystkie zasługują na wyróżnienie i rekomendację”.
Fragment broszury „Z miłości do tradycji. Smaki Ziemi Siedleckiej”
Całość publikacji do pobrania TUTAJ