W poszukiwaniu lokalnych atrakcji kulinarnych LGD Ziemi Siedleckiej 22 czerwca 2023 r. tym razem zawitało do miejscowości Helenów (gm. Wiśniew), gdzie odbyło się  trzecie ze spotkań promujących lokalne dziedzictwo kulinarne. Spotkanie poprowadziła Barbara Tekieli, ekspert ds. promocji turystyki z ponad 30-letnim doświadczeniem, dziennikarka promująca szlaki kulinarne.

Po raz kolejny była to była prawdziwa uczta dla oka i podniebienia oraz morze inspiracji, świetna zabawa i wzajemne poznanie się. W spotkaniu wzięły udział przedstawicielki, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, wytwórców i przedsiębiorców z terenu LGD Ziemi Siedleckiej: KGW „Dwórki Heleny" w Helenowie, Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich „Mazowieckie Wisienki”, KGW „Sami Swoi” w Rakowcu, KGW w Tarczach "KGT”, KGW "Chojraczki" w Choi, KGW w Jasionce, Byli też: wielokrotnie uznana i nagradzana za produkty tradycyjne   i dania lokalne Małgorzata Borkowska (Dwór Mościbrody) oraz producent znakomitych serów Wiesław Kalicki (Gospodarstwo Ekologiczne „EKO na Szerokim").

Na zdjęciu stoją za stołem uczestnicy spotkania

Powstały wyjątkowe dania nawiązujące do tradycji i dziedzictwa kulinarnego regionu obejmującego działania. Ukoronowaniem warsztatów były dania, które wysoko ocenił też Prezes LGS ZS Krzysztof Kryszczuk. Zachwycały płachty przygotowane przez KGW „Dwórki Heleny". Znakomita była parzucha (zupa z zielonej sałaty) podawana ze swojskim chlebem i pasta z bobu przygotowana przez KGW „Chojraczki" oraz sery podpuszczkowe z miejscowości Choja (gm. Zbuczyn). Panie z KGW w Tarczach przygotowały zupę z pokrzywy i pesto z podagrycznika. Chłodnik ze szczawiu przygotował Robert Pędzich z Chodowa. Na upalne dni znakomity był też podpiwek i marchwisk, czyli „ciasto wszystkich świętych", którym poczęstowały uczestników warsztatów panie z KGW „Sami Swoi" z Rakowca. KGW z Jasionki zachwyciło gołąbkami z farszem ziemniaczanym, a Dwór Mościbrody słynący z karpia – paprykarzem z karpia i pastą z karpia wędzonego. Gospodarstwo Ekologiczne „EKO na Szerokim” przygotowało rewelacyjny kefir z koziego mleka. Najpiękniejsza opowieść towarzyszyła daniom Beaty Izdebskiej z gm. Wiśniew. Gościniec Wiśniewski, czyli „kociołek salonowy" podany w pięknej i pysznej oprawie nawiązywał do rodzinnej historii związanej z babcią Zofią Aromonajtis, a zupa „rosół mocarza" poruszyła wszystkie pięć zmysłów.

Spotkanie odbyło się w ramach realizowanego przez LGD Ziemi Siedleckiej projektu współpracy pt."Lokalne Atrakcje Kulinarne". Projekt nie ogranicza się do warsztatów kulinarnych oraz poszukiwania atrakcji dziedzictwa kulinarnego obejmującego obszar działania LGD Ziemi Siedleckiej. W planach są też dwie wizyty studyjne, konferencja, konkurs kulinarny oraz wydawnictwo.

 Na zdjęciu jedno z przygotowanych podczas spotkania dań

Na zdjęciu panie z KGW podczas przygotowywania dań

Na zdjęciu siedzą za stołem uczestnicy spotkania

 

Więcej zdjęć na Facebooku Lokalna Grupa Działania Ziemi Siedleckiej

Data publikacji: 26.06.2023 r.