W poszukiwaniu lokalnych atrakcji kulinarnych LGD Ziemi Siedleckiej 14 czerwca 2023 r. tym razem zawitało do miejscowości Krzesk-Królowa Niwa (gm. Zbuczyn), gdzie odbyło się  drugie ze spotkań promujących lokalne dziedzictwo kulinarne. Spotkanie poprowadziła Barbara Tekieli, ekspert ds. promocji turystyki z ponad 30-letnim doświadczeniem, dziennikarka promująca szlaki kulinarne.

To była prawdziwa uczta dla oka i podniebienia oraz morze inspiracji, świetna zabawa i wzajemne poznanie się. W spotkaniu wzięły udział przedstawicielki, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, wytwórców i przedsiębiorców z terenu LGD Ziemi Siedleckiej: Stowarzyszenie „Aktywne Kobiety” z Krzeska-Królowa Niwa, KGW „Rejwach” ze Starego Krzeska, KGW z Wólki Kamiennej, KGW „Babki i Pierniki” z Chromnej, KGW „Ługowianki" z Ługów Wielkich, KGW z Krzymosz. Były też wielokrotnie uznana i nagradzana za produkty tradycyjne i dania lokalne Bożena Polak-Stojanova (Zaścianek Polski) oraz producentka znakomitych serów Wioletta Nowosielska (Sery z Brzozowego Lasu), członkini Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Serów Zagrodowych.

Zdjęcie przedstawia wszystkich uczestników spotkania

W czasie warsztatów kulinarnych powstały niezwykłe dania nawiązujące do tradycji. KGW „Ługowianki” zaproponowały babeczki drożdżowe z jagodami i odśpiewały zaproszenie do wspólnego stołu. Aktywne Kobiety z Krzeska zachwyciły rarytasem proboszcza, czyli pyszną kaszą jęczmienną z komosą, gołąbkami dziedzica przygotowanymi z kaszy jaglanej oraz pieczonymi w wywarze z grzybów oraz naleśnikami ze szczawiem. KGW z Krzymosze podało pijane racuchy robione z dodatkiem piwa. Przedstawicielka KGW "Babki i Pierniki" zaproponowała szare kluski kładzione tzw. „kładzioki” z cebulką i skwarkami oraz kisiel z owsa. KGW z Wólki Kamiennej przygotowały chłodnik rapakiwi, bo miejscowość słynie z głazów narzutowych, w tym najsłynniejszego z nich granitu z rodzaju rapakiwi, który był inspiracją do powstania lapidarium. Były też sery podpuszczkowe i zdrowy, orzeźwiający napój z zielonej pietruszki z miodem i cytryną. KGW z Krzeska przygotowało pierogi z makiem podawane w czasie wigilijnej wieczerzy faszerowane makiem z miodem.

Spotkanie odbyło się w ramach realizowanego przez LGD Ziemi Siedleckiej projektu współpracy pt."Lokalne Atrakcje Kulinarne".

 

Zdjęcie przedstawia uczestników spotkania siedzących za stołem

 

Zdjęcie przedstawia pierogi z jagodami

 

Zdjęcie przedstawia panie ze Stowarzyszenia Aktywne Kobiety z Krzeska-Królowej Niwy

 

Zdjęcie przedstawia panie  KGW "Ługowianki"

Więcej zdjęć na Facebooku Lokalna Grupa Działania Ziemi Siedleckiej

 

Data publikacji: 15.06.2023 r.